Vår miljöpolicy 

 
 
 
djur-svan-Eriksberg_hotell_safaripark-Blekinge-033-2500px.jpg

 eriksbergs Miljöpolicy

Vi arbetar för hållbarhet

 

Eriksbergs verksamhet har även den påverkan på miljön och vi måste därför agera för att minimera denna och därmed bidra till en hållbar och långsiktig utveckling. Miljöarbetet integreras i våra arbetsprocesser och i kvalitetsarbetet, som en central, positiv och självklar del. Ett gemensamt ansvar för miljön ska genomsyra hela företaget.

 
 
natur-miljo-Eriksberg_hotell_safaripark-Blekinge-003-800px.jpg

Vår policy i korthet

● Vi förbinder oss att följa gällande lagar och miljöregler.

● Vi ska arbeta i förebyggande syfte genom att minska användandet av naturresurser som till exempel energi och vatten. Detta gäller även vid person- och varutransporter.

● Vi ska förhindra farliga utsläpp och föroreningar.

● Vid inköp av varor och tjänster ska miljöaspekten vara ett av kvalitetskriterierna och vi ska därför ställa krav på våra leverantörer och partners.

● Vår personal ska ges information så att medvetandet kring miljöfrågor genomsyrar det dagliga arbetet och blir ett naturligt inslag.

● Vi ska erbjuda våra gäster upplevelser, tjänster och produkter, som produceras med minimal belastning på miljön utan att göra avkall på service eller kvalitet.

 
 
Vi ska erbjuda våra gäster upplevelser, tjänster och produkter, som produceras med minimal belastning på miljön utan att göra avkall på service eller kvalitet.
— Ur Eriksbergs Miljöpolicy
 
 
djur-Eriksberg_hotell_safaripark-Blekinge-043-800px.jpg

Eriksberg som genbank

● Eriksberg är ett av norra Europas största vilthägn och ett naturreservat med hög biologisk mångfald och har en sommarstam på ca 1 800 djur.

● Eriksberg utgör en veritabel genbank för olika arter och har en viktig funktion som forsknings- och referensområde gällande ekosystemen.

● Eriksbergspriset som delas ut årligen ska stimulera till aktivt nyttjande av naturens olika värden och bidra till finansiering av forskning relaterad till miljön och det mångbruk som sker på Eriksberg. Projekt har bland annat bedrivits om skalbaggsarter, fiske, fjärilar, spindlar, trädföryngring, fågelliv, lavar och mossor, vilka alla lett till värdefulla erfarenheter och rapporter

● Eriksberg har ett av världens största bestånd av den fridlysta röda näckrosen.

● Eriksberg hyser och skyddar dessutom 16 av Sveriges 19 fladdermusarter.

● Ca 90 hektar skyddade vikar i Östersjön innebär betydelsefulla lek- och uppväxtplatser för bl.a. gädda.

● Vi har ett rikt fågelliv inkl havsörn med över 60 arter rödlistade i EU:s fågeldirektiv

● Vi vårdar och bevarar värdefulla natur- och marinmiljöer som prioriterats inom Natura 2000. Eriksberg ingår i Unescos Biosfärsområde Blekinge Arkipelag.

 
 
Eriksberg utgör en veritabel genbank för olika arter och har en viktig funktion som forsknings- och referensområde gällande ekosystemen.
— Ur Eriksbergs Miljöpolicy
 
 
eriksberg-miljo.jpg

Mer om vårt hållbarhetsarbete

● Mat som produceras i närområdet och följer säsongerna erbjuds. På Eriksberg är vi i stor grad självförsörjande med viltkött från den egna gården. Vi har eget slakteri och kan därför följa och kontrollera hela processen från skog till tallrik. Högsta hygien, spårbarhet och veterinärbesiktning gäller. Vårt viltkött är nyttigt, klimatsmart och fritt från antibiotika, färgämnen och tillsatser.

● I övrigt anstränger vi oss i restaurang och hotell att använda råvaror och produkter från lokala och/eller ekologiska producenter

● Vi källsorterar och återvinner.

● Bergvärme används för uppvärmning samt för att kyla ner och energianvändningen mäts och utvärderas kontinuerligt. Vi har redan kommit i mål med Sveriges tuffa miljömål att halvera energiförbrukning till 2030. Energiförbrukning för värme, kyla och varmvatten har på Eriksberg gått över till 100 % förnyelsebar energi och sänkts med ca 60 %. Detta genom att renovera och bygga väl samt använda modern teknik som bergvärmepumpar och solceller.

● Förnybar/källmärkt el används och lokal partner av el är Karlshamn Energi AB.

● Vi väljer alltid utrusning med bra och hållbar kvalitet för dubbel livslängd på exempelvis datorer, switchar, skärmar, svartvita kopior etcetera.

● Alla typer av förbränningsmotorer i redskap, fordon, traktorer och båtar är valda med tanke på miljön.

● Minibarerna har låg energiförbrukning. 

● Det finns möjlighet att ladda elbilar, då vi har 3 st GLB laddboxar.

● Nya entrébyggnaden, Outdoor Eriksberg är ett ”plushus”. Under sommaren kan vi sälja el i ganska stor omfattning och täcker då årsförbrukningen för flera hus.

 
 
Mat som produceras i närområdet och följer säsongerna erbjuds.
— Ur Eriksbergs Miljöpolicy
 
 
Per-Arne Olsson, vd Eriksberg

Per-Arne Olsson, vd Eriksberg

Ett gemensamt ansvar

Övergripande miljöansvarig är vd, som ansvarar för att gällande lagar och förordningar följs och att miljöarbetet blir en positiv och naturlig del av det totala kvalitetsarbetet på Eriksberg. Vd, verksamhetsansvariga och övrig personal tar alla sitt eget ansvar och hjälps åt för att föra miljöarbetet framåt i hela företaget.

Kontakt: Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg Hotel & Nature Reserve, telefon 073 367 90 52, mejl pa.olsson@eriksberg.se

 
 
 
 
 
 
 
 
djur-mufflon-Eriksberg_hotell_safaripark-Blekinge-029-2500px.jpg
kott-vilt-Eriksberg_hotell_safaripark-Blekinge-001-800px.jpg
Av respekt för det vilda tar vi tillvara så mycket som bara är möjligt av djuren.
— Ur Eriksbergs köttvision

Vår köttvision

På djurens villkor!

Viltkött är både gott och nyttigt. På Eriksberg finns en otroligt stor resurs i de vilda djuren och köttet från den egna gården har naturligtvis en central roll i våra menyer. Vi har arbetat med cirkulärt lokalproducerat viltkött i mer än 80 år.

På djurens villkor! Djuren går på ett naturskyddat område och lever så vilt som möjligt. Hägnet är 925 hektar och tack vare att allemansrätten inte råder inom området, är störningarna mindre i hägnet än i det vilda. Det är sällan som man rör sig i områdets natur till fots. Det är en stor fördel att vi inom området har ett eget slakteri och noggrant kan följa hela processen från skog till tallrik. Vi är i stor grad självförsörjande när det gäller viltkött och tar tillvara på 10–15 ton exklusivt viltkött varje år – det ger 50 000–75 000 tallrikar/portioner som vi serverar i våra restauranger.

Kvalitetssäkring – hygien, mörning/miljö/spårbarhet. Viltansvarige Jens Nordahl följer noga djuren under deras levnad för att se att de mår bra, men även vid jakterna. För Eriksberg är det självklart att hålla en god jaktetik. Det görs av respekt för det vilda men även för att köttet ska hålla en hög kvalitet. Ett stressat djur ger sämre köttkvalitet. Det är också mycket viktigt med god hygien och sunt förnuft vid all hantering av köttet. I slakteriet sorterar och skär vi bort rejält runt skotten. Allt kött besiktigas av veterinär och vi har noga journalföring över allt fällt vilt.

Ett fällt vilt är ett livsmedel. Så fort viltet har fallit hanterar vi det med samma hygienkrav och omsorg som övriga livsmedel. För att minimera risken för att köttet blir kontaminerat öppnar vi aldrig ett djur i naturen. Vi är även noga med att inte ha för mycket fukt i rummet där vi hänger djuret, eftersom fukt gynnar bakteriehärdar. Därför spolar vi med vatten så lite som möjligt och aldrig på den flådda kroppen. I stället torkar vi blodrester med papper.

Naturligt. Viltkött har en positiv koppling till naturen, är nyttigt och klimatsmart. De vilda djuren som vandrar fritt omkring på Eriksberg, transporteras inga långa sträckor, köttet är fritt från antibiotika, färgämnen och tillsatser. Det är även magert och innehåller högre halt av mineraler, speciellt järn och zink.

Nose to Tail. Av respekt för det vilda tar vi tillvara så mycket som bara är möjligt av djuren. I köket gör vi långkok på exempelvis tunga, kind, lägg och fransyska som är smakrikare och ett mycket bättre alternativ än många andra delar. Av djuret kokar vi fonder och det vi inte kan använda i köket, använder vi till hantverk, souvenirer och annat. Hela djuret ses som en resurs.

 

Sök & boka