Visenter på långresa
Visenter på långresa –
på väg till friheten i Rumänien
Under torsdagen påbörjade fyra visenter som är uppfödda i Sverige, resan till sitt nya hem i Rumänien. Där kommer de släppas ut i det fria i bergskedjan Karpaterna.
Flytten är en del i ett internationellt räddningsarbete för att rädda djuren från utrotning och WWF Sverige finansierar transporten.
”Den vilda stammen i Rumänien har stora behov av nya gener, berättar Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg Hotel & Nature Reserve och ordförande i EBCC Skandinavien, European Bison Conservation Center. ”Genom att skicka djur till andra länder och även byta djur mellan olika anläggningar här i Sverige hjälper vi till att bevara arten”.
De fyra visentkvigor som nu skickas till Rumänien är i åldern tre-fyra år. Två kommer från Kosta och två från Eriksberg. När de kommer fram kommer de först att släppas i ett tillvänjningshägn, innan de släpps ut i friheten i de Karpatiska bergen.
Trivs i sitt nya hemland
Eriksberg har även tidigare skickat visenter till Rumänien.
”Vi vet att de mår bra i sitt nya hemland, därför känns det bra att skicka i väg ytterligare djur”, säger Per-Arne Olsson.
Eftersom Eriksbergs visenter lever i så naturliga förhållanden som det bara är möjligt är de intressanta för utplanteringsprojekt i det vilda. Flera av Eriksbergs visenter har även skickats till Schweiz, Tyskland, Polen, Ryssland och även andra avelsanläggningar i Sverige.
Transporten är möjlig tack vare ett samarbete mellan WWF Sverige, EBCC Skandinavien och Carpathian Foundation. Målet med återinplanteringar är att återföra visenter till sina naturliga hemtrakter igen.
Fortfarande hotad
Visenten som även kallas Europeisk bison, är Europas största landlevande däggdjur. Enligt den senaste statistiken från september i år finns det nu 10 536 visenter i världen, varav 8 225 i det vilda, återinplanterade i olika reservat i Europa.
Förhoppningen har varit att få minst 10 000 visenter, innan djuren anses vara räddade för framtiden.
”Det är lite mäktigt att resultatet är uppnått, men tyvärr är det krig i världen så man räknar med att den totala populationen kommer att minska, berättar Tommy Svensson, som arbetar som koordinatör för Skandinavien för European Bison Conservation. ”I Ukraina lider visenterna av de militära aktiviteterna och många visenter drabbas av de mängder minor som är utplacerade där. Även visenter i Polen har omkommit på grund av ökade militära aktivitet vid gränsen, då militärfordon kör ihjäl djur. Andra hot som har dykt upp är att visenterna börjar uppvisa inavelsdepressioner, så det är än mera viktigt att planera aveln i framtiden. De nya EU-regleringarna kommer också att minska möjligheterna att utbyta avelsdjur. Så, ja antalet är uppe i drömnivån, men det har tillkommit flera svårigheter som det gäller att överbrygga”.
För mer information, vänligen kontakta:
Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg Hotel & Nature Reserve, telefon 073 367 90 52
Tommy Svensson, koordinator EBCC Skandinavien, telefon 070 546 84 69.
Fakta Eriksberg Hotel & Nature Reserve: Eriksberg är ett naturreservat i Blekinge, och består av 1 348 hektar, varav 409 hektar vatten. Verksamheten grundar sig i att främja och bevara djur- och naturlivet samt den biologiska mångfalden. På området finns hotell, restauranger, konferens och gårdsbutiker. Den inhägnade delen är 925 hektar, vilket innebär att Eriksberg är ett av norra Europas största vilthägn och Skandinaviens största safaripark. Inom området finns dov- och kronvilt, davidshjortar, visenter, vildsvin och mufflonfår som vandrar fritt omkring tillsammans
Fakta EBCC: Det viktiga avelsarbetet i Europa för att rädda visenten har delats in i regioner av European Bison Conservation Center, EBCC. Med hjälp av uppfödda visenter ska de vilda populationerna stärkas i Europa. Målet är att få minst 10 000 frilevande visenter i flera länder, innan arten anses vara räddad för framtiden.
Skandinavien bildar en region, EBCC Skandinavien och föreningens har sitt säte på Eriksberg i Blekinge. Medlemmar i föreningen är uppfödare och stödmedlemmar som är intresserade av att bidra till räddningsarbetet
Fler artiklar om Eriksberg
Sök efter äldre artiklar
Event på Eriksberg
Våra hotellpaket
Det är alltid de mest prisvärda att boka något av våra hotellpaket.
Våra dagarbjudanden & aktiviteter
Våra får gå självklart att kombinera med övernattning!
Våra rum & sviter
Vilket rum blir din favorit?
Sök & boka
Se tillgänglighet och priser (öppnas i ett nytt fönster).